Delikatne, kruche z kawałkami czekolady – piegowate maleńkie wypieki. Moja rodzina nazwała je ciastkami babkowymi. I niech tak zostanie.
Składniki:
- 125 g masła
- 1 pełna szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 100 g mlecznej czekolady
- szczypta soli
Wykonanie:
Czekoladę pokroić w drobną kostkę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Ucierając dodać jajko, mąkę. Wyłączyć mikser, dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Schłodzić w lodówce (1-2 godziny).
Kłaść na blachę wyłożoną papierem niewielkie porcje (zachowywać odstępy).
Piec na jasny kolor w 190-200 °C.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe ciasteczka: