Ciastka z kawałkami czekolady, czyli babkowe

Delikatne, kruche z kawałkami czekolady – piegowate maleńkie wypieki. Moja rodzina nazwała je ciastkami babkowymi. I niech tak zostanie.

Z „Dorota smakuje”.

ciastka z kawałkami czekolady_ciastka kruche z czekoladą_ciastka babkowe

Składniki:

  • 125 g masła
  • 1 pełna szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
  • 100 g mlecznej czekolady
  • szczypta soli

Wykonanie:

Czekoladę pokroić w drobną kostkę.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Ucierając dodać jajko, mąkę. Wyłączyć mikser, dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Schłodzić w lodówce (1-2 godziny).

Kłaść na blachę wyłożoną papierem niewielkie porcje (zachowywać odstępy).

Piec na jasny kolor w 190-200 °C.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

ciastka z kawałkami czekolady_ciastka kruche z czekoladą_ciastka babkowe

Inne domowe ciasteczka:

ciastka czekoladowe ze snickersami_ciastka czekoladowe_ciastka kruche  Pieguski orzechowe Sowy_ciasteczka orzechowe_ciasteczka z bakaliami_ciasteczka pełnoziarniste  kruche ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem_kruche ciastka_drobne wypieki_Boże Narodzenie  https://rodzinkawkuchni.pl/2013/06/Ciasteczka-stopy-Yeti

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *