Ciasteczka pachnące czekoladą i orzechami. Słodka, chrupiąca przekąska do kawy, herbaty, na podwieczorek.
Przepis z “Ciast i Ciasteczek” dodatku do “Twojego Stylu”.
Składniki:
- 200 g mąki
- 175 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 125 g miękkiego masła
- 1 łyżka kakao
- 150 g gorzkiej czekolady
- jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g batoników typu snickers
Wykonanie:
Snickersy posiekać. Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, dalej, ucierając, przestudzoną czekoladę (powoli), mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Wsypać 2/3 batoników. Wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 175 – 180 °C. Formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciastka kłaść na tackach wyłożonych papierem do pieczenia, spłaszczać. Wierzch posypać pozostałymi snickersami. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu zostawić na blasze na 5 minut. Zdjąć ostrożnie i studzić na kratce. Z porcji wyszło mi 20 ciastek.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciastka na jesienne smuteczki: