Już pora na przygotowanie piernika dojrzewającego (przepis TU). U mnie czeka na święta :). Ale, ale, gdy dom osnują korzenne, zniewalające zapachy, domownicy zapragną piernika na teraz. I oto jest.
Najlepszy z błyskawicznych pierników (dojrzewające są poza konkurencją). Pulchny, korzenny, z delikatną nutą kawową. Wierzch wieńczy polewa czekoladowa. Można i warto przełożyć go powidłami śliwkowymi lub nutellą śliwkową. Taki piernik to też propozycja na Boże Narodzenie “last minute”.
Składniki:
- 125 g masła
- szklanka brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki sody
- szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
Polewa:
- 100 g czekolady (u mnie mleczna)
- 100 ml kremówki
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Dodatki:
- ozdoby do dekoracji
- powidła lub czekośliwka do przełożenia piernika
Wykonanie:
Podłużną formę 9×35 cm posmarować masłem i wyspać tartą bułką lub mąką. Piekarnik włączyć na 175-180 °C.
W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić masło z cukrem. Dodać miód, powidła, przyprawę piernikową, cynamon, kawę, kakao. Chwilę zostawić na ogniu. Zdjąć ze źródła ciepła i po minucie wsypać sodę (masa, tak jak w przypadku “Marlenki”, wzburzy się), dalej mleko, roztrzepane jajka, przesianą mąkę. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki.
Piec 50-60 minut (do suchego patyczka).
Wystudzić na kratce. Zimny można przełożyć powidłami.
Przygotować polewę:
Połamaną czekoladę i śmietankę z dodatkiem kawy mieszając, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Polać i ozdobić ciasto.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Postaw mi kawę.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
Inne błyskawiczne pierniki: