Jasna, biała zupa rybna z dodatkiem kluseczek i kukurydzy. Nasz rybny hit ostatnich lat.
Pyszne wspomnienie wyprawy kajakowej :).

Składniki:
- 2 pstrągi
 - 2-3 marchewki
 - 1 pietruszka
 - kawałek pora i selera
 - 3-4 ziemniaki
 - 3/4 puszki kukurydzy
 - galuszki z dwóch jajek (przepis TU)
 - natka
 - słodka śmietanka do zabielenie
 - sól, ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy
 - natka pietruszki do posypania zupy
 - ew. kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu
 - ok. 1-1,5 l wody
 
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać (marchewki nie kroić), zalać zimną wodą. Dodać listek, pieprz i ziele, zagotować. Dodać ziemniaki, chwilę pogotować. Do garnka włożyć kukurydzę ryby i gotować 10-15 minut. Włoszczyznę i rybę wyjąć. Marchewkę pokroić w plasterki, rybę obrać z ości i podzielić na kawałki. Marchewkę, rybę włożyć do wywaru, dodać galuszki*, zabielić zupę śmietanką.
Zupę posypać natką, można podać do niej grzanki.
*uwaga galuszki można ugotować osobno lub w zupie (gotuję osobno, by zupa nie była zbyt mączysta)
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!






2 thoughts on “Zupa pstrągowa”