W zasadzie tytuł powinien wyglądać tak: “Łatwe i błyskawiczne ciasto drożdżowe ze śliwkami lub innymi owocami i kruszonką z radiowej Trójki”. Tak…, dawno nie piekłam tak łatwego i szybkiego ciasta (a wśród drożdżówek, to jest na pewno najłatwiejsze i najszybsze). Przepis usłyszałam w audycji “A nóż widelec” i od razu upiekłam. Nie zawiodłam się. Ciasto przepięknie pachnie, jest olbrzymie, raczej zbite, nie puszek, długo utrzymuje świeżość. Zachęcam do spróbowania :).
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej (3 1/2 + 1/2 szklanki)
- 1 szklanka cukru
- 200 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- szczypta soli
- 50 g drożdży
- śliwki
- kruszonka (4,5 dag masła, 1/2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, ew. 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cynamonu)
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru. Do dużej miski wsypać 1/2 szklanki mąki, cukier, letnie, rozpuszczone masło, jajka, mleko, drożdże – wymieszać. Zostawić na piętnaście minut.
Prostokątną formę posmarować masłem i oprószyć mąką.
Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach.
Przygotować owoce. Śliwki przekroić wzdłuż i wyjąć pestki.
Do rozczynu dodać pozostałą mąkę i wymieszać (ciasto nie jest gęste). Odstawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut.
Po ww. czasie przełożyć ciasto do foremki. Wyrównać, położyć owoce (śliwki skórką do dołu), posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C 45-50 minut (do suchego patyczka).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne drożdżówki: