Kto lubi ryż zapiekany z jabłkami? O, widzę mnóstwo rąk w górze. Ja też lubię i często przygotowuję w różnych wariantach. Oprócz wersji podstawowej, z budyniem (jak TU) lub bezą. A dziś stara zapiekanka w nowym wydaniu. Zamiast ryżu kasza jaglana. Do tego kwaśne jabłka, cynamon i polewa śmietankowa. Czasami lubię słodkie obiady :).
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- szczypta soli
- 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub boskopy)
- cukier do smaku
- cynamon
- 200 ml kwaśnej śmietany + cukier + cukier waniliowy do polewy
- cynamon do oprószenia zapiekanki
- masło do posmarowania formy
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem. Suchą prażyć, mieszając. Do gorącej kaszy wlać wrzątek, odcedzić. Ponownie kaszę wsypać do garnka, dolać dwie szklanki wrzątku, szczyptę soli i gotować do wygotowania wody.
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, podgotować. Posłodzić do smaku, dodać cynamon.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Włożyć połowę kaszy, uprażone jabłka, ponownie warstwę kaszy. Posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem.
Zapiekać w 180-200 °C 30-40 minut.
Gorącą oprószyć cynamonem.
Warianty:
*do jabłek można dodać rodzynki lub inne ulubione bakalie
**zamiast polewy na wierz położyć ugotowany budyń (tak jak w zapiekance ryżowej z jabłkami i budyniem)
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady na słodko: