Słynny deser amerykański banoffee to: spód ciasteczkowy, banany, kajmak i krem śmietankowy. A u mnie wersja imieninowa deseru – tort banoffee. Banany, krem śmietankowy, kajmak tak jak deserze, ale całość stabilizuje i nadaje odświętnego charakteru – biszkopt.
Składniki biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru (szklanka 250 ml)
- 1/2 szklanki mąki tortowej (u mnie orkiszowa)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Warstwa kremowa:
- 500 g mascarpone
- 200 g kremówki
- 3 łyżki kajmaku
Warstwa śmietankowa:
- 500 ml kremówki
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- 3-4 banany (w zależności od wielkości) pokrojone w plastry i skropione sokiem z cytryny
- puszka kajmaku (minus 3 łyżki do masy kremowej)
- kakao do oprószenia tortu
Wykonanie biszkoptu:
Piekarnik włączyć na 180 °C. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (nie smarować masłem). Żółtka roztrzepać. Mąki przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli dodać żółtka. Wyłączyć mikser i delikatnie przesypując, dodać mąkę. Wymieszać. Przełożyć do foremki, wyrównać, piec 35-45 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i energicznie postawić (wręcz uderzając) na desce. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Zimny okroić i wyjąć z formy. Przekroić na dwie części.
Krem:
Bardzo zimną śmietanę i mascarpone, wymieszać i ubić. Dodać kajmak i jeszcze raz wymieszać.
Warstwa śmietanowa:
Cukier puder wymieszać z fixami. Zimną śmietanę lekko ubić, dodać mieszankę cukru i zagęstników. Krótko ubijać.
Składanie:
Jedną z części biszkoptu położyć na paterze, na to banany, dalej krem, drugi biszkopt, kajmak, warstwę śmietankową. Całość oprószyć kakao. Dowolnie ozdobić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z bloga “Zjem to.
Inne torty: