Pyszna, delikatnie pomarańczowa, drożdżowa chałka. Idealny pomysł na podwieczorek, kolację, czy piknik.
Jedliśmy warkocz z pieczonym rabarbarem i z konfiturą jeżynową, do tego mocna herbata, kawa lub kakao. Spróbujcie się oprzeć :).
Przepis znaleziony w “Poradniku Domowym” 5/16.
Składniki:
(na dwa warkocze)
- 500 g mąki orkiszowej jasnej (może być zwykła pszenna)
- ok. 220 ml mleka (u mnie roślinne)
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 5 dag masła
- 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
- łyżeczka soli
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- dodatkowo: żółtko i kruszonka (przepis TU)
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać połowę letniego mleka i zostawić na 15-20 minut do wzburzenia.
Masło rozpuścić z cukrem waniliowym, odstawić, by przestygło.
Jajka ubić z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiać, dodać sól, ubite jajka, spienione drożdże, pozostałe mleko, startą skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie wlać letnie masło i całość dobrze wyrobić. Ciasto zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).
Gdy ciasto rośnie, zrobić kruszonkę.
Wyrośnięte podzielić na 6 części, z każdej uformować wałek. Z trzech wałków zapleść warkocz, z pozostałych trzech drugi warkocz. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Posmarować żółtkiem, posypać kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C 25-30 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb
Na zdjęciach warkocz z pieczonym rabarbarem (rabarbar pokrojony w plasterki, posypany cukrem i pieczony w 180 °C przez 15 minut; powstały podczas pieczenia sos można zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać cynamon lub skórkę cytrynową albo konfiturę z róży czy malin, albo odrobinę rumu).
Inne plecione ciasta: