Podaję dalej przepis znaleziony w książce Ewy Wachowicz “Ulubione” na duszone nóżki gęsie z jabłkami i rodzynkami. Danie, które robiłam wielokrotnie, jesienno-zimowe, sycące, pyszne. Danie prawie regionalne (w moich okolicach gęś owsiana jest daniem regionalnym). Danie z ciekawym dodatkiem – jabłkami duszonymi w miodzie, z cynamonem i rodzynkami.
Danie na niedzielny obiad, spotkanie rodzinne, imieninowe,….i na św. Marcina (oczywiście :)).
Gęsina:
- 4 gęsie nóżki
- 1 i 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżka majeranku
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 200 g suszonej żurawiny
Duszone jabłka:
- 4 jabłka
- 100 g rodzynek
- 1 szklanka miodu pitnego (lub wódka wymieszana z miodem i wodą)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- ew. 1 łyżka soku z cytryny, gdy jabłka są słodkie
Wykonanie:
Gęsina
Nóżki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zostawić w lodówce na kilka-kilkanaście godzin (zostawiam na noc).
Zamarynowane obsmażyć na patelni*. Kładąc skórą do dołu, dzięki temu nie trzeba dodawać tłuszczu (sam się wytopi). Przełożyć gęsinę do dużego rondla. Z patelni zlać tłuszcz i wlać na nią wino, potem przelać wino do garnka, dodać żurawinę i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Gdy mięso jest miękkie, zebrać tłuszcz i odparować sos.
Jabłka
Jabłka obrać, podzielić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na patelnię, dodać miód pitny, cynamon, cukier, rodzynki i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jędrne.
*wg przepisu p. Wachowicz gęsinę kładziemy na rozgrzaną patelnię, ale ja korzystam ze sposobu p. Okrasy i mięso, skórą na dół, kładę na zimną patelnię.
**oprócz jabłek, do gęsi, podaję buraczki lub (tak jak na zdjęciach) czerwoną kapustę z owocami i bakaliami i obowiązkowe (u nas) ziemniaki :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne rozgrzewające dania mięsne na jesienne spotkania: