Maleńkie, kruche rogaliki nadziewane orzechami. Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Moja, znacznie mniejsza, wariacja na temat przysmaku gruzińskiego :).
Aha, na zdjęciach rogaliki są w dwóch wersjach – z orzechami i z powidłami z mirabelek.
Składniki ciasta:
- 250 g mąki
- 200 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru + puder do oprószenia rogalików
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 50 ml miodu
- 50 ml kremówki
Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść, podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
W tym czasie składniki nadzienia wymieszać.
Rozwałkować pierwszą część ciasta. Wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Nakładać nadzienie, zwinąć po przekątnej, formować rogale. Gotowe kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (piekłam ok. 15 minut).
Przestudzone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.