Gruzińskie rogaliki z orzechami

Maleńkie, kruche rogaliki nadziewane orzechami. Pyszne ciasteczka na jeden kęs. Moja, znacznie mniejsza,  wariacja na temat przysmaku gruzińskiego :).

Aha, na zdjęciach rogaliki są w dwóch wersjach – z orzechami i z powidłami z mirabelek.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki
  • 200 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru + puder do oprószenia rogalików
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 ml miodu
  • 50 ml kremówki

Wykonanie:

Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść, podzielić na dwie części, z każdej uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-60 minut.

W tym czasie składniki nadzienia wymieszać.

Rozwałkować pierwszą część ciasta. Wykrawać kwadraty o boku 5 cm. Nakładać nadzienie, zwinąć po przekątnej, formować rogale. Gotowe kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C (piekłam ok. 15 minut).

Przestudzone można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gruzińskie rogaliki z orzechami_kruche rogaliki_rogaliki z nadzieniem orzechowym

Inne rogaliki:
rogaliki półfrancuskie z makiem_rogaliki na słodko  rogaliki siostry Anastazji_rogaliki krucho-drożdżowe_drobne wypieki  rogaliki migdałowe_ciastka kruche_ciastka z migdałami_kuchnia austriacka  rogale topione_rogale krucho-drożdżowe_rogale nadziewane  rogaliki francuskie ze szpinakiem_rogaliki na słono_karnawał_słone przegryzki
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.