Gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz

Podaję dalej przepis znaleziony w książce Ewy Wachowicz “Ulubione” na duszone nóżki gęsie z jabłkami i rodzynkami. Danie, które robiłam wielokrotnie, jesienno-zimowe, sycące, pyszne. Danie prawie regionalne (w moich okolicach gęś owsiana jest daniem regionalnym). Danie z ciekawym dodatkiem – jabłkami duszonymi w miodzie, z cynamonem i rodzynkami.

Danie na niedzielny obiad, spotkanie rodzinne, imieninowe,….i na św. Marcina (oczywiście :)).

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Gęsina:

  • 4 gęsie nóżki
  • 1 i 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 200 g suszonej żurawiny

Duszone jabłka:

  • 4 jabłka
  • 100 g rodzynek
  • 1 szklanka miodu pitnego (lub wódka wymieszana z miodem i wodą)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • ew. 1 łyżka soku z cytryny, gdy jabłka są słodkie

Wykonanie:

Gęsina

Nóżki natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zostawić w lodówce na kilka-kilkanaście godzin (zostawiam na noc).

Zamarynowane obsmażyć na patelni*. Kładąc skórą do dołu, dzięki temu nie trzeba dodawać tłuszczu (sam się wytopi). Przełożyć gęsinę do dużego rondla. Z patelni zlać tłuszcz i wlać na nią wino, potem przelać wino do garnka, dodać żurawinę i dusić na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Gdy mięso jest miękkie, zebrać tłuszcz i odparować sos.

Jabłka

Jabłka obrać, podzielić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na patelnię, dodać miód pitny, cynamon, cukier, rodzynki i dusić do momentu, aż jabłka zmiękną, ale pozostaną jędrne.

*wg przepisu p. Wachowicz gęsinę kładziemy na rozgrzaną patelnię, ale ja korzystam ze sposobu p. Okrasy i mięso, skórą na dół, kładę na zimną patelnię.

**oprócz jabłek, do gęsi, podaję buraczki lub (tak jak na zdjęciach) czerwoną kapustę z owocami i bakaliami i obowiązkowe (u nas) ziemniaki :).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

gęsie nóżki wg przepisu Ewy Wachowicz_gęsina_jesienne danie_mięso duszone

Inne rozgrzewające dania mięsne na jesienne spotkania:

polędwiczki w miodzie_danie z wieprzowiny_mięso słono-słodkie  karkówka w wiśniach_owoce w occie_mięso na słodko-kwaśno_marynaty  skrzydełka po chińsku_danie z drobiu_danie słono-słodkie  kurczak z suszonymi pomidorami_danie błyskawiczne_paprykarz z kurczaka  gulasz po burgundzku_gulasz z wołowiny_kuchnia francuska

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.