Z serii nietypowe i luksusowe przetwory – krem z czekolady i jabłek. Kremowy, aksamitny i pyszny. Wbrew pozorom nie za słodki. Taka odmiana czekośliwki czy czekowiśni. Na prezent, do placuszków, grzanek, przełożenia ciasta.
Składniki:
- 2 kg jabłek (u mnie boskopy lub renety)
- 40 dag cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 8 tabliczek białej czekolady (w jednej z wersji dodałam 6 i było ok)
Wykonanie:
Jabłka obrać, podzielić na części, usunąć gniazda nasienne, dodać odrobinę wody i gotować godzinę. Zmiksować na gładką masę. Do musu dodać cukier, połamaną czekoladę i cukier waniliowy. Gotować 30 minut.
Przekładać do przygotowanych słoików. Zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć grubą ściereczką kuchenną, zostawić do wystudzenia.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z jabłek: