Pigwa w syropie korzennym do herbaty

Choć to już listopad, u mnie sezon na przetwory nadal w pełni. Kiszę kapustę, ponownie robię keczup z dyni (kto nie próbował, zachęcam do zrobienie, jest pyszny), nutellę jabłkową, musy jabłkowe, dżem cytrynowy i pigwę w syropie do herbaty. A pigwę w syropie przygotowuję na podstawie przepisu Roberta – znajomego rodzinki (przepis cytuję, prawie dosłownie). Jest słodka, kwaśna, korzenna, rozgrzewająca, pyszna. Na zimowe i jesienne wieczory – koniecznie!

Z pigwy przygotowujemy również inne przetwory: fantastyczną nalewkę z pigwy (TU) oraz marmoladę (TU).

pigwa w syropie korzennym do herbaty_słodkie przetwory_przetwory z pigwy

Składniki:

  • ok. 1 kg owoców pigwowca
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru (na zdjęciach z trzcinowym, ale generalnie przygotowuję ze zwykłego i chyba ta wersja jest lepsza)
  • laska wanilii
  • kawałek kory cynamonowej (5-6 cm)
  • 7-8 goździków
  • pokrojony w plasterki imbir (po 2-3 plasterki do słoika)
  • anyż gwiaździsty (1)
  • 3 łyżki octu ryżowego (lub więcej, do smaku; warto dodać daje fajny smaczek)

pigwa w syropie korzennym do herbaty_słodkie przetwory_przetwory z pigwy

Wykonanie:

Cukier wsypujemy do wody, dodajemy wanilię (środek oddzielamy, resztę można pokroić), korę, anyż i goździki. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu, żeby woda odparowała, tak z połowę objętości. Syrop będzie BARDZO słodki i BARDZO aromatyczny, pod koniec gotowania dodajemy ocet. Próbujemy, może coś jeszcze trzeba dodać…np. octu. Trzeba sprawdzić koniecznie.

Następnie do przygotowanych słoików wkładamy pokrojoną w plasterki pigwę (bez nasion) i imbir. Zalewamy wrzącym syropem, zakręcamy i przewracamy słoiczki do góry nogami, by się zawekowały. Przykrywamy kocem lub grubą ściereczką kuchenną. Po wystudzeniu przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

Uwaga! Pigwę można zastąpić cytrynami, limonkami lub pomarańczami. Do pomarańczy lepiej nie dodawać octu ryżowego (robią się, przepraszam, smarki), ale jeśli od razu zużyjemy pomarańcze w syropie, ocet można dodać, poprawia smak.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

pigwa w syropie korzennym do herbaty_słodkie przetwory_przetwory z pigwy

Inne słodkie przetwory późnej jesieni:

pigwówka_nalewka z owoców pigwowca_domowe alkohole_przetwory owocowe  marmolada z pigwy_marmolada z pigwowca_dżem z pigwy_domowe przetwory_słodkie przetwory  przysmak jabłkowy_słodkie przetwory_mus jabłkowy  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  mus dyniowo-pomarańczowy_dżem dyniowy_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.