Uwielbiam młodą kapustę. I surówkę, i gołąbki, i tort kapustkowy, a najbardziej kapustkę, czyli mój odchudzony bigos z młodej kapusty. Wspaniały i błyskawiczny obiad wczesnego lata :).
Składniki:
- 1 młoda, mała kapusta
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka (mała)
- 1 laska chudej kiełbasy podwawelskiej
- 3-4 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duży pęczek koperku
- przyprawy: 2-3 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu, 1 listek laurowy
- sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku
Wykonanie:
Do dużego garnka włożyć pierś kurczaka w całości, pokrojone w talarki marchewki i pietruszkę, przyprawy. Wlać odrobinę wody i gotować. W tym czasie poszatkować kapustę, włożyć do garnka, gdy zmięknie, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Pierś podzielić na części.
Ugotowaną kapustę doprawić solą, cukrem i cytryną (całość jest słodko-słono-kwaśna).
Na koniec dodać posiekany koper.
Podawać z młodymi ziemniakami okraszonymi odrobiną masła i posypanymi koperkiem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne obiady na lato: