Wiosenna sałatka ze szparagami, kaszą jaglaną. Poza sezonem szparagi zastępuję brokułami. Świetne drugie śniadanie lub wczesna kolacja.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- pęczek szparagów
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- 3 łyżki szparagów
- 1/3 kostki fety
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sos:
- 1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu (może być zwykła oliwa)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Szparagi umyłam, odłamałam zdrewniałe końcówki i gotowałam przez 2 minuty w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Po ugotowaniu ostudziłam i pokroiłam na części.
Fetę pokroiłam w kostkę.
Kapary osączyłam z zalewy.
Pomidory pokroiłam w plasterki.
Natkę posiekałam.
Przygotowałam sos – czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami.
Kaszę połączyłam z przygotowanymi składnikami. Polałam sosem i wymieszałam.
Sałatkę można schłodzić.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne sałatki na drugie śniadanie: