Ciastka z trzech składników, mniej chyba nie można :). Niesamowicie smaczne, orzechowe, delikatne i aromatyczne, a oprócz – błyskawiczne i proste.
Z “Moich wypieków”.
Składniki:
- 280 g masła orzechowego
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki drobnego cukru
Wykonanie:
Masło, jajko i cukier wymieszać (do uzyskania jednolitej masy). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kłaść na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (na ładny jasnobrązowy kolor). Studzić na kratce.
Ok. 18 sztuk.
Moje warianty ciastek:
*do masy dodać 100 g posiekanej czekolady (tę wersję widać na zdjęciu na pierwszym planie)
**do masy dodać 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
***do masy dodać posiekane, twarde krówki (ok. 100 g – tę wersję widać na zdjęciu na drugim planie)
****na środek ciastka, przed pieczeniem, wbić kawałek orzecha
****upieczone ciastka sklejać po dwa, przekładając dżemem lub nutellą (w takim przypadku trzeba upiec cieńsze ciastka)
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasteczka: