Syrop piernikowy do kawy i herbaty

Gęsty i aromatyczny syrop piernikowy do kawy, herbaty, czekolady, grzanego wina, deserów. Wspaniały prezent mikołajkowy.

syrop piernikowy do kawy i herbaty_syrop korzenny_domowy wyrób_domowe przyprawy_rozgrzewające napoje

Składniki:

  • 1 l wody
  • 0,5 kg cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 20 goździków
  • 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 torebki zielonego kardamonu (rozkruszone)
  • 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż na pół)
  • 2-3 ziarenka pieprzu
  • odrobina startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ew. skórka z pomarańczy

Wykonanie:

Wodę, cukier, przyprawy korzenne i sól włożyć/wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Zredukować płyn o 1/3 (można bardziej). Wystudzić. Przelać przez sito do butelek (butelki).

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

         

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.