Gęsty i aromatyczny syrop piernikowy do kawy, herbaty, czekolady, grzanego wina, deserów. Wspaniały prezent mikołajkowy.
Składniki:
- 1 l wody
- 0,5 kg cukru trzcinowego
- 2 laski cynamonu
- 20 goździków
- 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
- 2 torebki zielonego kardamonu (rozkruszone)
- 1 laska wanilii (przekrojona wzdłuż na pół)
- 2-3 ziarenka pieprzu
- odrobina startej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- ew. skórka z pomarańczy
Wykonanie:
Wodę, cukier, przyprawy korzenne i sól włożyć/wlać do garnka i gotować na wolnym ogniu. Zredukować płyn o 1/3 (można bardziej). Wystudzić. Przelać przez sito do butelek (butelki).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne aromatyczne napoje i dodatki do herbaty czy kawy: