Trochę inna pizza. Na cieście bezglutenowym, ale z pomidorami, mozzarellą i rukolą.
Składniki:
- szklanka mąki ryżowej
- 3/4 szklanki mąki z tapioki (ew. ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej)
- 1/4 szklanki mąki jaglanej (lub owsianej)
- 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki gumy ksantanowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego
Dodatki:
- 100 g mozzarelli
- 3-4 pomidory
- oregano (listki)
- rukola
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wymieszać w jednej misce suche składniki: mąki, gumę, drożdże, sól. W drugiej wodę, oliwę, miód, cukier, ocet, jajko. Połączyć składniki obu naczyń. Ciasto dobrze wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki ryżowej (uwaga! Ciasto nie jest tak gęste, jak standardowe ciasto na pizzę). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po ww. czasie rozłożyć ciasto na posmarowanej oliwą blasze piekarnikowej. Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli, obrane i pokrojone w plasterki pomidory oraz listki oregano. Można wierzch skropić oliwą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 240 °C i piec ok. 15-17 minut.
Przed podaniem posypać rukolą.
Ciasto może być podstawą innej pizzy bez glutenu.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wytrawne ciasta: