Bezglutenowa pizza

Trochę inna pizza. Na cieście bezglutenowym, ale z pomidorami, mozzarellą i rukolą.

pizza bezglutenowa_pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą_danie wegetariańskie

Składniki:

  • szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki z tapioki (ew. ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej)
  • 1/4 szklanki mąki jaglanej (lub owsianej)
  • 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki gumy ksantanowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki octu jabłkowego

Dodatki:

  • 100 g mozzarelli
  • 3-4 pomidory
  • oregano (listki)
  • rukola
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wymieszać w jednej misce suche składniki: mąki, gumę, drożdże, sól. W drugiej wodę, oliwę, miód, cukier, ocet, jajko. Połączyć składniki obu naczyń. Ciasto dobrze wyrobić, w razie potrzeby dosypać mąki ryżowej (uwaga! Ciasto nie jest tak gęste, jak standardowe ciasto na pizzę). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po ww. czasie rozłożyć ciasto na posmarowanej oliwą blasze piekarnikowej. Na cieście ułożyć plasterki mozzarelli, obrane i pokrojone w plasterki pomidory oraz listki oregano. Można wierzch skropić oliwą.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 300 °C. Od razu zmniejszyć temperaturę do 240 °C i piec ok. 15-17 minut.

Przed podaniem posypać rukolą.

Ciasto może być podstawą innej pizzy bez glutenu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wytrawne ciasta:

trójkolorowa rolada z łososiem_wytrawna rolada_rolada z rybą  minipizza bezglutenu_pizza w wersji mini_pizza do ręki  tarta warzywna_danie wegetariańskie_warzywny torcik_kuchnia francuska  śniadaniowe muffinki z tymiankiem i fetą_wytrawne muffinki  tarta cukiniowa_tarta wytrawna_danie z kwiatami cukinii  Odrywany chlebek ziołowo-czosnkowy_chleb drożdżowy_pieczywochleb domowy 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.