Danie jednogarnkowe – kurczak z pomidorami, fasolką szparagową, marchewką i ryżem. Sycący obiad.
Składniki:
- 1 kg udek kurczaka
- por (biała część)
- 250 g zielonej fasoli szparagowej
- 250 g marchewki
- 500 g mięsistych pomidorów (lub puszka pokrojonych pomidorów)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300 ml bulionu
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 1 ząbek czosnku
- olej do podsmażenia
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz, ew. ostra papryka w proszku
- natka do posypania dania
Wykonanie:
Udka podzielić na dwie części, umyć, posolić, oprószyć pieprzem. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pora pokrojonego w półplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, tymianek, ew. paprykę, pokrojone pomidory, 2/3 bulionu i zagotować. Dodać udka i gotować razem pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ww. czasie dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, przygotowaną i przekrojoną na pól fasolkę, ryż, resztę bulionu. Razem dusić kolejne 30-40 minut. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Danie doprawić.
Co do takiego dania? Surówka z pomidorów, papryki i sałaty z sosem winegret albo ogórki kiszone z papryką i kukurydzą, albo z biała kapusty z marchewką i sosem winegret z musztardą, inne…
Na podstawie przepisu “Kuchni Lidla”.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z kurczakiem: