Czerwony kurczak, czyli danie jednogarnkowe z kurczakiem i ryżem

Danie jednogarnkowe – kurczak z pomidorami, fasolką szparagową, marchewką i ryżem. Sycący obiad.

czerwony kurczak_kurczak z pomidorami i fasolką_danie jednogarnkowe_kurczak z ryżem

Składniki: 

  • 1 kg udek kurczaka
  • por (biała część)
  • 250 g zielonej fasoli szparagowej
  • 250 g marchewki
  • 500 g mięsistych pomidorów (lub puszka pokrojonych pomidorów)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 300 ml bulionu
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do podsmażenia 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz, ew. ostra papryka w proszku
  • natka do posypania dania

Wykonanie:

Udka podzielić na dwie części, umyć, posolić, oprószyć pieprzem. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pora pokrojonego w półplasterki i  przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na oleju, dodać koncentrat, tymianek, ew. paprykę, pokrojone pomidory, 2/3 bulionu i zagotować. Dodać udka i gotować razem pod przykryciem ok. 30-40 minut. Po ww. czasie dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, przygotowaną i przekrojoną na pól fasolkę, ryż, resztę bulionu. Razem dusić kolejne 30-40 minut. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Danie doprawić.

Co do takiego dania? Surówka z pomidorów, papryki i sałaty z sosem winegret albo ogórki kiszone z papryką i kukurydzą, albo z biała kapusty z marchewką i sosem winegret z musztardą, inne…

Na podstawie przepisu „Kuchni Lidla”.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne dania z kurczakiem:

kurczak w pomarańczach z rodzynkami_dania z kurczaka  Kurczak faszerowany po polsku_potrawy z drobiu_kuchnia mazowiecka  miodowy kurczak z roszponką_dania z drobiu_sałatka z marynowanymi owocami  kurczak po umbryjsku_dania z drobiu_mięso z rozmarynem  flaczki z kurczaka_zupa_danie jednogarnkowe_danie z drobiu  cymes z kurczakiem_dania z drobiu_marchewka z bakaliami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *