Niezwykle aromatyczna konfitura ze śliwek. Dodatek rumu, imbiru i cynamonu podkreśla i zaostrza smak śliwek. Polecam jako dodatek do placuszków, naleśników, gofrów, twarogu, przekładania ciast lub ot, tak zwyczajnie, do bułki na śniadanie.
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 1 kg cukru (w tym roku śliwki są bardzo słodkie, dlatego dodałam 80 dag)
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki imbiru
- ew. 2-3 rozgniecione goździki
- sok z dwóch cytryn
- 1 kieliszek rumu
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, wypestkować. Wsypać do szerokiego rondla, dodać cukier, cynamon, imbir, sok z cytryn i ew. utłuczone goździki. Gotować, potrząsając garnkiem, 2-4 godziny*. Pod koniec gotowania wlać rum. Przekładać do przygotowanych słoików, zakręcać i pasteryzować. Pasteryzowałam na sucho w 120 °C ok. 30 minut (licząc czas od rozgrzania piekarnika).
*jak sprawdzić, że konfitura jest gotowa? Owoce są szkliste, a masa wylana na zimny talerzyk lekko płynie, ale też zastyga
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Na podstawie “przepisów.pl”.
Inne przetwory ze śliwek: