Rolada trójkolorowa nadziewana serkiem kremowym i łososiem. Trzy kolory rolady, to jej trzy smaki. Żółty jest zwykły, to smak słonego biszkoptu, zielony – szpinak i bazylia, a kolor pomarańczowy, to ajwar. Roladę można nadziać szynką konserwową. Można zwinąć na raz (tak jak paszteciki lub kulebiak), wtedy kolory rolady nie zmiksują się. Tak czy siak, rolada może być wspaniałą przystawką na każdym przyjęciu, przekąską do białego wina czy barszczu.
Z “Kuchni Broni” (z moimi zmianami).
Składniki ciasta żółtego:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki sera kanapkowego typu feta
- ew. szczypta kurkumy (wtedy ciasto będzie bardziej żółte)
Składniki ciasta zielonego:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmiksowanego szpinaku (u mnie 1 łyżka szpinaku i 1 łyżka bazylii)
- szczypta soli
Składniki ciasta pomarańczowego:
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ajwaru
- szczypta soli
Składniki nadzienia:
- 300-400 g sera kremowego
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- ew. posiekany koperek
- ew. chrzan do serka
KAŻDY KOLOR CIASTA WYKONAĆ ODDZIELNIE
Wykonanie ciasta żółtego:
Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia i serkiem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.
Wykonanie ciasta zielonego:
Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i zmiksowanym szpinakiem z bazylią. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.
Wykonanie ciasta pomarańczowego:
Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i ajwarem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.
Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować wzdłuż 3 jednakowej szerokości pasy (wzdłuż blachy). Na pierwszy pas nałożyć ciasto białe, na drugi pomarańczowe, na trzeci zielone. Wygładzić i piec w temperaturze 190 °C przez 15-20 minut.
Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ścierkę kuchenną (papierem do góry, ścierkę dodatkowo można wyłożyć papierem do pieczenia – w ten sposób papier będzie z jednej i drugiej strony ciasta) i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą roladę zostawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto rozwinąć, zdjąć papiery, posmarować połową serka (serek można doprawić chrzanem), położyć plastry łososia, posiekany koperek i ponownie serek. Zwinąć roladę (na raz lub zrolować; ja zrolowałam).
Przygotowaną roladę zawinąć w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Kroić ostrym nożem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski na przyjęcia: