Trójkolorowa rolada z łososiem

Rolada trójkolorowa nadziewana serkiem kremowym i łososiem. Trzy kolory rolady, to jej trzy smaki. Żółty jest zwykły, to smak słonego biszkoptu, zielony – szpinak i bazylia, a kolor pomarańczowy, to ajwar. Roladę można nadziać szynką konserwową. Można zwinąć na raz (tak jak paszteciki lub kulebiak), wtedy kolory rolady nie zmiksują się. Tak czy siak, rolada może być wspaniałą przystawką na każdym przyjęciu, przekąską do białego wina czy barszczu.

Z “Kuchni Broni” (z moimi zmianami).

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Składniki ciasta żółtego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki sera kanapkowego typu feta
  • ew. szczypta kurkumy (wtedy ciasto będzie bardziej żółte)

Składniki ciasta zielonego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zmiksowanego szpinaku (u mnie 1 łyżka szpinaku i 1 łyżka bazylii)
  • szczypta soli

Składniki ciasta pomarańczowego:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ajwaru
  • szczypta soli

Składniki nadzienia:

  • 300-400 g sera kremowego
  • 200 g łososia wędzonego w plastrach
  • ew. posiekany koperek
  • ew. chrzan do serka

KAŻDY KOLOR CIASTA WYKONAĆ ODDZIELNIE

Wykonanie ciasta żółtego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia i serkiem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta zielonego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i zmiksowanym szpinakiem z bazylią. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Wykonanie ciasta pomarańczowego:

Żółtka połączyć z olejem śmietaną mąką, proszkiem do pieczenia, solą i ajwarem. Pianę ubić i połączyć delikatnie z pozostałymi składnikami.

Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować wzdłuż 3 jednakowej szerokości pasy (wzdłuż blachy). Na pierwszy pas nałożyć ciasto białe, na drugi pomarańczowe, na trzeci zielone. Wygładzić i piec w temperaturze 190 °C przez 15-20 minut.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ścierkę kuchenną (papierem do góry, ścierkę dodatkowo można wyłożyć papierem do pieczenia – w ten sposób papier będzie z jednej i drugiej strony ciasta) i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawiniętą roladę zostawić do wystudzenia.

Wystudzone ciasto rozwinąć, zdjąć papiery, posmarować połową serka (serek można doprawić chrzanem), położyć plastry łososia, posiekany koperek i ponownie serek. Zwinąć roladę (na raz lub zrolować; ja zrolowałam).

Przygotowaną roladę zawinąć w folię i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Kroić ostrym nożem.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

trójkolorowa rolada_rolada wytrawna_rolada z łososiem_rolada szpinakowa_rolada z ajwarem_przystawka na przyjęcie

Inne przekąski na przyjęcia:

ptysie na słono nadziewane sałatką jarzynową_ptysie na ostro_słone ptysie_słone przekąski_zwykła sałatka  ciasto francuskie z polędwiczką_mięso w cieście_wieprzowina  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.