Szukam różnych rozwiązań na śniadaniówkę do szkoły. Czasem jest to kanapka, czasem chałka z masłem, muffinki z kaszą jaglaną, różne placuszki (teraz korzenne z dynią), naleśniki, gofry, do tego owoce lub warzywa. A dziś w plecaku – chlebek bananowy z czekoladą. Słodki, mimo braku cukru, wilgotny, pyszny, a przy tym wykonanie, to dosłownie chwilka :).
Składniki:
- 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
- 120 g oleju (ew. masła)
- 100 g posiekanej, mlecznej czekolady
- 3 duże, dojrzałe banany
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Foremkę 20 x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać mąką.
Piekarnik włączyć na 180°C.
Banany rozgnieść. Olej połączyć z jajkami, solą, ekstraktem waniliowym, dodać banany.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą jajeczno-olejowo-bananową. Dodać pokrojoną czekoladę. Przelać do foremki i piec 40-60 minut w 180 °C (do suchego patyczka).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne pomysły na śniadaniówkę do szkoły: