Stary, wigilijny babciny przepis podkręcony i zmodyfikowany. Do fasoli z suszonymi śliwkami dodałam przyprawy korzenne, ostrą paprykę, miód i odrobinę cytryny. I tak oto mam jedno z moich ulubionych dań na wigilijnym stole. Walczy o palmę pierwszeństwa z makiełkami, barszczem, grzybową, chlapakami i gołąbkami grzybowymi.
Składniki wigilijnej fasoli ze śliwkami:
- kubek ugotowanej białej fasoli (kubek 300 ml)
- 1/2 kubka pokrojonych w paski suszonych śliwek
- 1/2-1 łyżka masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- szczypta papryki wędzonej
- sól do smaku
- odrobina soku z cytryny
- ew. igiełki rozmarynu
- ew. wody z gotowania fasoli (100-125 ml)
Jak zrobić wigilijną fasolę ze śliwkami?
Na patelni rozpuścić masło i miód, wrzucić fasolę, dodać przyprawy, chwilę dusić razem. Dodać śliwki, doprawić i jeszcze chwilę gotować mieszając. Danie powinno być słodko-słono-korzenne. Podawać na ciepło. Jeśli danie przygotujemy wcześniej (np. dzień przed Wigilią), do podgrzewanego dania można dodać odrobinę wody z gotowania fasoli, dzięki temu zabiegowi fasola nie będzie sucha.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.