Muffinki dla miłośników kokosów. Ciasto kokosowe, nadzienie kokosowe, ozdoba kokosowa, tyle szczęścia naraz. Panowie byli zachwyceni, a ja następnym razem, jeśli zapragnę szybkich, kokosowych słodkości, upiekę moje poprzednie kokosowe muffinki – księżniczki.
Przepis z blogu “I love bake”.
Zdjęcie poniżej z przekrojoną muffinką (dól zdjęcia, po prawej stronie).
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki wiórek kokosowych (110 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 krople zapachu migdałowego
- 2/3 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 12 sztuk raffaello
- 150 g białej czekolady
- wiórki do posypania muffinek
Wykonanie:
Przygotować foremki do muffinek – wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i posypać bułką tartą lub wiórkami kokosowymi albo mielonymi migdałami. Włączyć piekarnik na 180 °C. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, cukier, wiórki kokosowe, sól). W drugim naczyniu połączyć składniki mokre (kremówkę, masło, jajka, ekstrakt waniliowy, olejek migdałowy). Składniki suche i mokre połączyć. Do foremek muffinkowych włożyć po łyżce ciasta, na to kokosową pralinę i przykryć drugą łyżką ciasta. Piec 25 minut. Upieczone i ostudzone muffinki polać białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać wiórkami.
Znajdź mnie na fb.
Inne muffinki: