Dziś marynat ciąg dalszy – gruszki w occie. Tak jak śliwki w occie, przepis na gruszki jest przepisem mojej babci. Zastosowanie to samo, czyli przystawka do mięs, pasztetów, wędlin, ale też do mięs z sosem.
Składniki:
- 4 kg gruszek (twardych)
- 1 kg cukru
- 1 l wody
- 0,5 l octu 10 %
- kilka goździków
- laska cynamonu
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne. Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki zanurzyć w wodzie zakwaszonej octem lub cytryną. Wodę, ocet, cukier, przyprawy zagotować w szerokim, płaskim garnku. Do wrzącego płynu wkładać partiami gruszki i gotować przewracając, aż staną się szkliste. Osączyć, przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu wszystkich gruszek i po przełożeniu ich do słoików, zalać płynem i zamykać słoiki.
Uwaga:
*Wolę gruszki bardziej twarde, dlatego przestaję gotować w momencie, gdy stają się lekko szkliste.
**Trzeba uważać by goździki nie dostały się do słoików, ponieważ powodują ciemnienie gruszek.
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory, inne marynaty: