Gruszki w occie

Dziś marynat ciąg dalszy – gruszki w occie. Tak jak śliwki w occie, przepis na gruszki jest przepisem mojej babci. Zastosowanie to samo, czyli przystawka do mięs, pasztetów, wędlin, ale też do mięs z sosem.

gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

Składniki:

  • 4 kg gruszek (twardych)
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • 0,5 l octu 10 %
  • kilka goździków
  • laska cynamonu

gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

Wykonanie:

Gruszki umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć gniazda nasienne. Aby uniknąć ciemnienia owoców, obrane gruszki zanurzyć w wodzie zakwaszonej octem lub cytryną. Wodę, ocet, cukier, przyprawy zagotować w szerokim, płaskim garnku. Do wrzącego płynu wkładać partiami gruszki i gotować przewracając, aż staną się szkliste. Osączyć, przekładać do przygotowanych słoików. Po ugotowaniu wszystkich gruszek i po przełożeniu ich do słoików, zalać płynem i zamykać słoiki.

Uwaga:

*Wolę gruszki bardziej twarde, dlatego przestaję gotować w momencie, gdy stają się lekko szkliste.

**Trzeba uważać by goździki nie dostały się do słoików, ponieważ powodują ciemnienie gruszek.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory, inne marynaty:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *