Marynowane śliwki, czyli śliwka wpadła w ocet

Śliwki w occie rewelacyjna przystawka do pieczeni, pasztetów, wędlin. W moim domu obecne od zawsze, robiła je babcia i mama. Jako dziecko nie lubiłam marynat, teraz za nimi przepadam i sama co roku robię. Wyjątkiem jest dynia w occie, do której nie mogę się przekonać, choć dynię w innych postaciach bardzo lubię.

marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek (mało dojrzałych)
  • 0,5 l octu 10%
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • kilka goździków
  • 1 laska kory cynamonowej

Wykonanie:

Śliwki umyć, osączyć, przełożyć do dużego naczynia (ja wkładam do kamiennego garna). Wodę, ocet, cukier przyprawy zagotować. Gorącym płynem zalać śliwki. Następnego dnia zalewę zlać, zagotować i ponownie zalać śliwki. Czynność tę powtórzyć cztery razy (łącznie pięć razy zlewamy i zalewamy śliwki). Po ostatnim zlaniu, śliwki przełożyć do słoików, dopełnić płynem i zamknąć słoiki.

Uwaga:

*jeśli po zalaniu śliwek, zostanie ocet warto go pozostawić, a później używać do marynowania mięs, zakwaszania sałatek.

Marynowane śliwki dodaję do „Domowej spiżarni” i „Wszystko ze śliwkami”.

Znajdź mnie na fb.

Inne przetwory:

sałatka z zielonych pomidorów_przetwory  grzyby w occie_marynaty_przekąski_przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  cukinia w occie_marynata z cukinii_sałatka z cukinii na zimę_domowe przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *