Puszyste placki jogurtowe z borówkami

Należę do tych szczęśliwców, którym w tym roku obrodziły borówki. Wprawdzie nie owocują tak obficie jak borówki mojego Taty, ale i tak jest ich na tyle dużo, że wystarcza na podjadanie i różne wypieki (jak zwykle naszym hitem jest rolada).

Placuszki z borówkami są przepyszne – puszyste, delikatne, kwaskowe. Do nich miód, cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana, inne dodatki. No, pycha :). 

Niezastąpione na podwieczorek, śniadanie, lekki, słodki obiad.

puszyste placuszki jogurtowe z borówkami_racuszki_placki na sodzie_słodki obiad

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej (u mnie orkiszowa) + ew. 1-2 łyżki
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 30 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka borówek
  • tłuszcz do smażenia 

Wykonanie:

Jogurt, masło, jajka, cukier, cukier waniliowy – wymieszać. Do rozmąconej masy dodać mąkę, sodę, sól. Wymieszać, zostawić na 10-15 minut. Dodać umyte i osuszone borówki. Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne obiady na słodko:

bezglutenowe racuchy_placuszki bez glutenu_drożdżowe placki bez glutenu_śniadanie karnawałowe  racuchy drożdżowe_placki drożdżowe_karnawał  bliny inaczej_racuchy_placuszki_kuchnia rosyjska  Naleśniki Gundel_naleśniki z orzechami_desery_kuchnia węgierska  czerwona sałatka +sodziaki_sałatka owocowa_placuszki na sodzie 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.