Zupa na lato. Fasolka szparagowa, młode ziemniaczki, moc zieleniny i feta – proste, pyszne danie :).
Na podstawie przepisu na zupę szparagową “Kwestii Smaku”.
Składniki:
- 3-4 młode ziemniaki
- duża garść fasoli szparagowej
- 2 marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1/2 szklanki śmietanki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- feta do posypania zupy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, fasolkę przekroić na pół.
W garnku rozgrzać masło i na nim podsmażyć ziemniaki (3-5 minut), następnie, przez chwilę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać bulion, zagotować. Dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, zieleninę. Na koniec posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zupy: