Zupa z fasolką szparagową i fetą

Zupa na lato. Fasolka szparagowa, młode ziemniaczki, moc zieleniny i feta – proste, pyszne danie :).

Na podstawie przepisu na zupę szparagową  “Kwestii Smaku”.

zupa z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami i fetą_zupa na lato_zupa wegetariańska_zupa warzywna

Składniki:

  • 3-4 młode ziemniaki
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • feta do posypania zupy
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa obrać, umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plasterki, fasolkę przekroić na pół.

W garnku rozgrzać masło i na nim podsmażyć ziemniaki (3-5 minut), następnie, przez chwilę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać bulion, zagotować. Dodać pozostałe warzywa i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę, zieleninę. Na koniec posypać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetą.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne zupy:

Zupa krem z cukinii_dania wegetariańskie_zupy na lato  ciorba z pulpetami_pomidorówka z pulpetami_danie jednogarnkowe_kuchnia rumuńska  kapustnica_zupa ze słodkiej kapusty_kapuśniak zupa krem z buraków_zupa wegetariańska_lekka zupa  zupa pstrągowa_zupa rybna_lekkie dania  zupa krem z porów_zupa warzywna_zupa wegetariańska 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.