Jarzębina do mięs i serów

Od kilku lat nie robiłam jarzębiny. Zwykle było tak, że jarzębina w mojej okolicy albo uschła, albo zjadały ją ptaki. W tym roku zmiana – jest, a ja zrobiłam przetwory – jarzębinę do mięs i jarzębinówkę. Muszę jednak ostrzec, to przetwory zdecydowanie dla osób, które gustuję w gorzkawych smakach.

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Składniki:

  • 1 kg obranej jarzębiny
  • 60 dag twardych gruszek
  • 60 dag kwaśnych jabłek
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
  • 1 opakowanie substancji żelującej (takiej 2:1)

Wykonanie:

Jarzębinę umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na 2 dni. Po ww. czasie wyjąć, wymieszać z cukrem i 1/4 szklanki wody. Przełożyć do dużego garnka z grubym dnem i zagotować na wolnym ogniu (trzeba uważać, by jarzębina nie przypaliła się). Gdy cukier się rozpuści, dodać obrane i pokrojone w kostkę gruszki i jabłka. Całość gotować 5-6 minut, po tym czasie dodać proszek żelujący, wymieszać i gotować zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu (u mnie – 3 minuty). Dodać koniak, zdjąć z ognia i wkładać do przygotowanych słoiczków. Zakręcać. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

 Smacznego :).

Znajdź mnie na fb

jarzębina do mięs i serów_przetwory do mięs_musztarda do mięs_dżem do mięs

Z „Wydania Specjalnego Kuchni – Dziadkowe Nalewki, Babcine Przetwory”.

Inne słodkie przetwory do mięs i serów:

gruszki z tymiankiem_przetwory_przetwory do mięs i serów  Żurawina do mięs i serów_słodkie przetwory_przetwory do mięs  marynowane śliwki_śliwki w occie_słodkie marynaty_przetwory  dżem rubinowy z buraczków i orzechów do mięs i serów_przetwory  wiśnie w occie_marynaty owocowe_przetwory  dynia w occie_dynia marynowana_przetwory do mięs i serów  sałatka z zielonych pomidorów_przetwory   konfitura z czerwonej cebuli_konfitura do mięs i serów_dodatek do mięs_domowe przetwory  gruszki w ocie_marynaty owocowe_przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *