Aromatyczny kurczak faszerowany ryżem i rodzynkami. Jeśli chcesz, by na wielkanocnym stole pojawiła się nowość, to ten kurczak spełni to zadanie. I gości, i domowników zachwyci delikatnością i subtelnym, orientalnym smakiem. Z pewnością będzie alternatywą dla kurczaka faszerowanego po polsku.
Z “Wydania Specjalnego Claudii. Domowe Przyjęcia”.
Składniki:
- 1 kurczak (najlepiej zagrodowy)
- skórka otarta z cytryny
- 1/3 kostki masła
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 50 g rodzynek
- kilka obranych migdałów
- ew. kieliszek białego wina
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz, cukier
Wykonanie:
Kurczaka nasolić, oprószyć pieprzem na zewnątrz i w środku. Natrzeć skórką z cytryny. Tak przygotowanego kurczaka wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej (zostawiam na noc).
Masło (odłożyć łyżkę) utrzeć z żółtkami, dodać do ryżu. Dosypać rodzynki i pokrojone migdały. Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i cynamonem. Połączyć delikatnie z ubitymi białkami.
Kurczaka nadziać farszem, spiąć wykałaczkami, zasznurować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C. Czas pieczenia zależny od wagi kurczaka. Przyjmuję 1 godzinę na kilogram wagi (z nadzieniem).
W trakcie pieczenia polewać kurczaka winem, a pod konie położyć odłożoną łyżkę masła, wtedy ładnie przyrumieni się.
*opcja II – zamiast skórki cytrynowej – pomarańczowa + do farszu kieliszek likieru pomarańczowego.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
A po inne przepisy na wielkanocne dania zapraszam do zakładki:
Przepisy na wypieki wielkanocne znajdują się w zakładce Wielkanoc na słodko
Inne przepisy na wielkanocne, obiadowe mięsa: