Lekki krem budyniowy i kruche (!) ciasto zamiast francuskiego, oto moje napoleonki ze starego zeszytu Mamy.
Kolejny przepis na bożonarodzeniowe ciasto.
Składniki ciasta:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 350 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Składniki kremu:
- 6 jaj
- 12 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 l mleka
Oprócz:
- puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Ciasto:
Masło i mąkę posiekać na proszek, dodać żółtka, puder, szczyptę soli. Całość szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa placki. Placki upiec (osobno) na jasny, słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C.
Krem:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, dodać mąki, szklankę zimnego mleka – wymieszać. Dodać powoli, mieszając, pozostałe, gorące mleko. Przelać całość do garnka, postawić na wolnym ogniu i podgrzewać, nie gotując (! – to ważne, inaczej masa się zwarzy). Ogrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając (!). Krem nie jest twardy i skalisty, nie jest to gęsty budyń i tak ma być.
Wykończenie:
Gorącym kremem przełożyć placki. Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, by ciasto zmiękło.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem z ząbkami.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie: