Tarta z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Kruche, maślane ciasto, do tego karmelizowane jabłka i kruszonka. Pyszne ciasto nie tylko do poobiedniej kawy, ale także dla gości. Koniecznie w sezonie jabłkowym!

Tarta jabłkowa z kruszonką
Tarta jabłkowa z kruszonką

Składniki tarty karmelizowanymi jabłkami i kruszonką

Kruche ciasto:

  • po pół szklanki mąki: owsianej, ryżowej, ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć, ale poprawia strukturę ciasta)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, w wersji bezglutenowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Nadzienie:

  • 3 duże, kwaśne jabłka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki marmolady/dżemu morelowego

Kruszonka:

  • 60 g mąki owsianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 60 g masła
  • 40 g cukru
  • szczypta soli

Jak zrobić tartę z karmelizowanymi jabłkami i kruszonką?

Ciasto: Mąki wymieszać z gumą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać masło i posiekać, dalej cukier, jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Dno i boki formy do tarty (średnica 25 cm) wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Posmarować dżemem morelowym, położyć przygotowane jabłka, posypać kruszonką. Piec 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem, podać z lodami czy bitą śmietaną.

Nadzienie. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Na dużą patelnię wsypać cukier powoli podgrzewać do zezłocenia (trzeba uważać, by nie przypalić), dodać masło, jabłka i smażyć/dusić ok. 10 minut, cały czas mieszając.

Kruszonka. Podane składniki połączyć i rozkruszyć.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Tarta jabłkowa z kruszonką
Tarta jabłkowa z kruszonką
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.