Tarta cytrynowa ze śliwkami

Powoli sezon na śliwki kończy się, ale zanim pożegnamy się z tymi cudownymi owocami proponuję przygotowanie tarty ze śliwkami. Kruchy, maślany spód, dodam – bez maki pszennej, kwaśny krem cytrynowy z nutą limonki i śliwki. Pycha 🙂

Tarta owsiana z kremem cytrynowym ze śliwkami
Tarta owsiana z kremem cytrynowym ze śliwkami

Składniki tarty cytrynowej ze śliwkami:

Kruche ciasto:

  • po pół szklanki mąki: owsianej, ryżowej, ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć, ale poprawia strukturę ciasta)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, w wersji bezglutenowej)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1/2 cytryny

Nadzienie:

  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany 36 %
  • 75 ml soku z cytryny
  • 60 g cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • skórka otarta z połowy limonki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • śliwki

Dodatki:

  • cukier puder

Jak zrobić tartę cytrynową ze śliwkami?

Ciasto: Mąki wymieszać z gumą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać masło i posiekać, dalej cukier, jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Dno i boki formy do tarty wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Można zapiec (10-15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Jeśli jednak piekarnik dobrze piecze (przypieka dół), to nie jest konieczne. Można od razu wylać krem i położyć śliwki.

Nadzienie. Wszystkie składniki nadzienia zmiksować, wylać na podpieczony (jeśli podpiekamy) i ostudzony spód. Na wierzch ułożyć skórką na dół przepołowione wzdłuż śliwki. Piec 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Tartę piekłam w różnych foremkach – małej foremce o średnicy 20 cm (na zdjęciu) i większej o średnicy 25 cm. I…lepsze jest z większej foremki.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.