Powoli sezon na śliwki kończy się, ale zanim pożegnamy się z tymi cudownymi owocami proponuję przygotowanie tarty ze śliwkami. Kruchy, maślany spód, dodam – bez maki pszennej, kwaśny krem cytrynowy z nutą limonki i śliwki. Pycha 🙂

Składniki tarty cytrynowej ze śliwkami:
Kruche ciasto:
- po pół szklanki mąki: owsianej, ryżowej, ziemniaczanej
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej (można pominąć, ale poprawia strukturę ciasta)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy, w wersji bezglutenowej)
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- płaska łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- skórka starta z 1/2 cytryny
Nadzienie:
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 36 %
- 75 ml soku z cytryny
- 60 g cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
- skórka otarta z połowy limonki
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- śliwki
Dodatki:
- cukier puder
Jak zrobić tartę cytrynową ze śliwkami?
Ciasto: Mąki wymieszać z gumą, proszkiem do pieczenia, solą. Dodać masło i posiekać, dalej cukier, jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Dno i boki formy do tarty wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Można zapiec (10-15 minut) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Jeśli jednak piekarnik dobrze piecze (przypieka dół), to nie jest konieczne. Można od razu wylać krem i położyć śliwki.
Nadzienie. Wszystkie składniki nadzienia zmiksować, wylać na podpieczony (jeśli podpiekamy) i ostudzony spód. Na wierzch ułożyć skórką na dół przepołowione wzdłuż śliwki. Piec 35 – 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Tartę piekłam w różnych foremkach – małej foremce o średnicy 20 cm (na zdjęciu) i większej o średnicy 25 cm. I…lepsze jest z większej foremki.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!