Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z myślą o świętach. Zrobione, zapakowane, zamrożone. Przed Wigilią rozmrożę i usmażę w chrupiącej panierce (lub po prostu odgrzeję). Razem z barszczem będą stanowiły pyszne pierwsze danie.

Bazą krokietów są najlepsze z najlepszych naleśniki bezglutenowe z mąki z ciecierzycy. Są żółciutkie, elastyczne i smaczne. Z łatwością można je formować, nie pękają (co było regułą, gdy przygotowałam naleśniki z innych mąk bezglutenowych). Farsz tradycyjny – kapusta i suszone grzyby.

Na naszym stole wigilijnym pojawiają się co dwa lata 🙂 (ale raczej w wersji glutenowej).

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej (ew. więcej)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • masło klarowane do smażenia

Składniki nadzienia:

  • 1 kg białej kapusty (jedna mała)
  • 5-7 dag grzybów suszonych
  • 1 duża cebula
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz
  • ew. natka

Składniki panierki:

  • 1 jako
  • drobno rozkruszone płatki kukurydziane

Wykonanie:

Grzyby namoczyć (najlepiej na noc) i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Osączyć (zostawić wywar), drobno posiekać.

Kapustę pokroić na części i ugotować na półtwardo. Ostudzić, wyciąć głąb i bardzo drobno posiekać.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Do usmażonej dodać grzyby, kapustę i przesmażyć. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać posiekaną natkę. Gdy masa będzie za gęsta, dodać wywaru z grzybów.

Przygotowanie naleśników rozpocząć od wymieszania jajek, oleju i mleka. Do roztrzepanej masy dodać mąkę, sól, szczyptę cukru, pieprz oraz wodę. Całość zmiksować i odstawić na 30 minut. Po tym czasie ew. dodać wody. Ciasto powinno być rzadsze, niż na zwykłe naleśniki. Jeśli jest za gęste, naleśniki mogą pękać. Warto zrobić próbę, by uchwycić odpowiednią konsystencję ciasta.

Usmażyć cienkie naleśniki.

Przygotowane od razu smarować nadzieniem i zawijać (jak gołąbki – naprzeciwległe boki do środka, dalej rulon).

Panierować w rozmąconym jajku i płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoty kolor.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię

Inne dodatki do barszczu:

paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór  wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *