Zupa nic

Delikatna, deserowa zupa mleczna z nutą wanilii. Wierzch zdobią białe pianki.

W niektórych regionach Polski to danie wigilijne.

zupa nic_zupa mleczna_zupa deserowa_zupa na słodko_zupa wigilijna

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 3 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta soli

Wykonanie:

Wanilię rozkroić wzdłuż, włożyć do mleka i powoli gotować. 

Żółtka utrzeć z połową cukru.

Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier i nie przerywając, ubijać na gałdką i lśniącą masę. Pianę wkładać łyżeczką na wrzące mleko i chwilę gotować z obu stron. Wyjąć łyżką cedzakową.

Wrzące mleko powoli wlać do żółtek (najpierw 2 łyżki, wymieszać, potem 4…), wstawić na ogień i mieszając ogrzewać do zagęszczenia (ostrożne, by nie zwarzyć zupy).

Podawać z piankami na ciepło lub zimno. Można dodać ryż ugotowany na sypko.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne wigilijne zupy:

wigilijna zupa z suszonych śliwek_zupa z suszu_zupa owocowa_zupa regionalna  zupa z suszonych grzybów_zupa grzybowa_zupa wigilijna  zupa migdałowa_zupa mleczna_Boże Narodzenie  barszcz czerwony na zakwasie z buraków_barszcz czysty_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie i Wigilię

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *