Delikatna, deserowa zupa mleczna z nutą wanilii. Wierzch zdobią białe pianki.
W niektórych regionach Polski to danie wigilijne.
Składniki:
- 1 l mleka
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- 1/2 laski wanilii
- szczypta soli
Wykonanie:
Wanilię rozkroić wzdłuż, włożyć do mleka i powoli gotować.
Żółtka utrzeć z połową cukru.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać pozostały cukier i nie przerywając, ubijać na gałdką i lśniącą masę. Pianę wkładać łyżeczką na wrzące mleko i chwilę gotować z obu stron. Wyjąć łyżką cedzakową.
Wrzące mleko powoli wlać do żółtek (najpierw 2 łyżki, wymieszać, potem 4…), wstawić na ogień i mieszając ogrzewać do zagęszczenia (ostrożne, by nie zwarzyć zupy).
Podawać z piankami na ciepło lub zimno. Można dodać ryż ugotowany na sypko.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wigilijne zupy: