Jedna z moich ulubionych zup owocowych – esencjonalna, zimowa, świąteczna. Pierwszy raz próbowałam jej hmm…na stołówce. I to była miłość od pierwszego kęsa. A ostatnio przeczytałam, że zupa jest wpisana na listę dań regionalnych Kujaw.
Składniki:
- 15 dag suszonych śliwek
- 1,5 litra wody
- kawałek kory cynamonowej
- 2-3 goździki
- sok z cytryny
- cukier do smaku
- łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki
- ew. śmietana kwaśna do zabielenia zupy
Wykonanie:
Śliwki umyć, namoczyć. Ugotować w wodzie, w której moczyły się z dodatkiem kory cynamonowej, goździków, cukru waniliowego, szczypty soli. Mąkę rozrobić w zimnej wodzie i intensywnie mieszając dodać do zupy. Zagotować, doprawić cukrem i sokiem z cytryny. Można zabielić. Podawać z domowym makaronem (moje przepisy TU i TU).
Uwaga:
* zwykłą mąkę można zastąpić ziemniaczaną (trzeba użyć mniej)
** jeśli zupa będzie za gęsta, dodać wody
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wigilijne zupy: