Tort śliwka w czekoladzie

Ciemny biszkopt bez proszku do pieczenia, lekki i puszysty. Starodawny krem maślany z czekoladą. Polewa czekoladowa ze śliwkami nasączonymi alkoholem. To składniki tortu śliwka w czekoladzie. Tortu dla miłośników czekolady, ciast przekładanych i ciast z alkoholem.

Z cyklu „Przepisy na Boże Narodzenie”.

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Składniki biszkoptu:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru (ok. 100 g)
  • 200 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 200 g miękkiego masła

Składniki polewy:

  • 50 dag suszonych śliwek (kalifornijskie)
  • 300 ml wódki
  • 150 g czekolady (u mnie mleczna)
  • 100 g masła

Wykonanie:

Śliwki namoczyć w alkoholu. Najlepiej zostawić, w zamykanym pojemniku, na noc.

Biszkopt:

Upiec dzień przed przygotowaniem tortu.

Piekarnik nastawić na 170 °C.

Dół tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nie smarować foremki masłem.

Żółtka roztrzepać.

Mąkę i kakao przesiać.

Białka ubić ze szczyptą soli. Ubijając, na najwyższych obrotach miksera, stopniowo, po łyżce, dodawać cukier. Miksować do momentu aż piana będzie lśniąca i gadka, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i powoli dodać roztrzepane żółtka. Wyłączyć mikser i delikatnie mieszając szpatułką, dodać mąkę i kakao. Przełożyć do foremki, wygładzić.

Piec ok. 45-50 minut (do suchego patyczka). Od razu wyjąć z piekarnika i rzucić wraz z foremką z wysokości 50 cm na podłogę. Zostawić w tortownicy do całkowitego wystudzenia.

Zimny okroić ostrym nożem i wyjąć z formy. Przekroić na dwie części.

Krem:

Czekoladę zmiksować w malakserze.

Masło utrzeć na jasną, puszystą masę.

Żółtka, jajka i cukier ubijać na parze do zgęstnienia. Masa będzie ciepła. Zestawić z pary, dodać czekoladę i dalej ubijać do wystudzenia. 

Do utartego masła dodać stopniowo (powoli, po łyżce!) jajka z cukrem i czekoladą. Przez cały czas miksując masę.

Wierzch:

Śliwki osączyć z alkoholu. Nie wylewać wódki.

Masło rozpuścić i do gorącego dodać połamaną czekoladę. Mieszać do połączenia składników.

Składanie:

Na paterze położyć jeden z blatów. Nasączyć go połową alkoholu. Położyć połowę kremu, przykryć drugim blatem, także nasączyć go alkoholem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzchu układać śliwki moczone w polewie czekoladowej. Resztą polewy polać cały tort. Zostawić do zastygnięcia. Kroić ostrym nożem moczonym w gorącej wodzie.

WARIANTY TORTU:

1. Część wódki można zastąpić rumem

2. Przed położeniem kremu na dolny placek, można posmarować go powidłami lub czekośliwką

3. Zamiast czekolady mlecznej, można użyć deserowej lub gorzkiej. Tort będzie bardziej wytrawny.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Tort śliwka w czekoladzie_tort czekoladowy_tort z alkoholem_tort na Boże Narodzenie

Na podstawie „Kuchni Przyjaciółki”.

Inne przepisy na torty na Boże Narodzenie:

torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  tort migdałowy_tort Pawła Małeckiego_tort bezglutenowy_tort z czekoladą_tort na Boże Narodzenie  Tort kukułka_ciasto z kremem_ciasto bez pieczenia_ciasto z alkoholem_ciasto z owocami  tort rodzynkowiec_ciasto czekoladowe_ciasto z kremem

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *