Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Zupa z przepisu Macieja Kuronia. Bardzo esencjonalna. Najlepsza. Czym się różni od innych zup grzybowych? Grzyby, po ugotowaniu, przesmażam na maśle.

zupa grzybowa z suszonych grzybów_zupa wigilijna_kuchnia mazowiecka_przepisy na Wigilię

Składniki:

  • 2 l intensywnego wywaru warzywnego
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • ew. śmietana kwaśna do zabielenia
  • natka
  • dodatki: paszteciki, pierożki, grzanki, łazanki, domowy makaron

Wykonanie:

Grzyby namoczyć w części wywaru. Po dwóch godzinach, ugotować. Osączyć i pokroić w drobne paseczki lub zmiksować*. Na patelni rozpuścić masło, obsmażyć grzyby, dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i jeszcze chwilę smażyć. Do masy grzybowo-cebulowej dodać mąkę. Całość zrumienić i rozprowadzić zimnym wywarem. Połączyć grzyby, wywar warzywny i wywar pozostały po gotowaniu grzybów. Całość gotować ok. 15 minut. Doprawić i ew. zabielić śmietaną.

Smacznego 🙂

*bardziej smakuje nam wersja zmiksowana

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

1 thought on “Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

  1. Najlepsza zupa grzybowa, robię ją od paru ładnych łąk, z każdym rokiem coraz większy garnek.🤭 Zawsze dodaje makaron świąteczny w gwiazdki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.