Amoniaczki

Półkruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Zapach podczas pieczenia jest… dziwny, ale wystudzone pięknie pachną masłem i domowym ciastem.

Obok maszynkowych, kruchych z nadzieniem owocowym podstawowe ciasteczka mojej babci. I choć stary przepis zaginął, choć nowy to jeszcze nie to, przypominają dzieciństwo. A pomijając sentymenty, są przede wszystkim świetnym dodatkiem do kawy, herbaty, kakao. Oprócz tego długo zachowują świeżość, dlatego mogą być żelaznym zapasem, na wypadek niespodziewanych gości.

Przepis z blogu “Magiel kuchenny”.

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki amoniaku
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • białko do posmarowania ciastek
  • cukier kryształ lub perłowy do posypania

Wykonanie:

Żółtko, jajko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amoniak, sól – połączyć i zmiksować.

Mąkę przesiać, dodać do niej zimne masło i całość posiekać na proszek. Do mieszanki mączno-maślanej dodać zmiksowane wcześniej składniki i szybko zagnieść. Uformować z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę.

Partie ciasta wyjmować z lodówki, wałkować, wykrawać ciasteczka dowolnych kształtów i układać na blasze wyłożonej pergaminem (trzeba zachować odstępy, ciasteczka rosną).

Ciasteczka posmarować lekko ubity białkiem i posypać cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190-200 °C na jasny, słomkowy kolor.

Znajdź mnie na fb.

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Amoniaczki_kruche ciasteczka_ciasteczka z cukrem_ciasteczka z amoniakiem

Inne ciasteczka:

ciastka kręcone_cistka kruche_ciastka mszynkowe_kuchnia mazowiecka  ciastka francuskie Ani_drobne wypieki_ciastka z cukrem_Boże Narodzenie  ciastka cytrynowe Sansy Stark_ciastka kruche_ciastka dla moli książkowych_ciastka na Boże Narodzenie  kruche ciastka wg Michela Rouxa_ciasto kruche_drobne wypieki

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.