Wraz z najlepszymi życzeniami noworocznymi tort bezowy na DOBRY ROK! Jaki jest? Słodki, bakaliowy, elegancki. Moi panowie orzekli, że “dacquoise z cukierni to przy nim pikuś”.
Krem na podstawie “Poradnika Domowego”, blaty z felietonu Agnieszki Kręglickiej w “Wysokich Obcasach” (przepis wielokrotnie wykorzystywany na blogu).
Inne bezowe torty:
tort bezowo-kokosowy z truskawkami
tort bezowy stracciatella z jagodami
Składniki blatów:
- 1 szklanka białek
- 2 szklanki drobnego cukru
- szczypta soli
Składniki kremu i dekoracji:
- 250 g mascarpone
- 250 ml kremówki
- 250 g masy kajmakowej (u mnie z Gostynia)
- 1 szklanka daktyli
- 1 szklanka orzechów
- ew. 10 dag krówek
Wykonanie:
Na papierze do pieczenia narysować 3 krążki o średnicy 24 cm.
Białka (w temperaturze pokojowej) ubić wraz ze szczyptą soli. Powoli, cały czas ubijając, dodać cukier. Masę miksować tak długo, aż będzie lśniąca, gładka, bardzo gęsta i grudki cukru nie będą wyczuwalne (najlepiej odrobinę masy wziąć między dwa palce i sprawdzić, czy w masie jest cukier).
Ubite białka przełożyć na krążki, włożyć do nagrzanego piekarnika do 100 °C (z termoobiegiem) i suszyć przez ok. 2 godziny (lub dłużej).
Orzechy i daktyle posiekać.
Mascarpone połączyć z masą kajmakową. Schłodzoną śmietanę ubić i po trochu, delikatnie mieszając, dodać do kajmaku z mascarpone. Wsypać połowę orzechów i daktyli.
Masę podzielić na 3 części i przełożyć nią placki (ostatnia część kremu – wierzchnia może być odrobinę mniejsza).
Całość udekorować paskami posiekanych orzechów i daktyli. Część pasków ułożyłam z pokruszonych krówek.
Schłodzić (2-3 godziny).
Znajdź mnie na fb.
Inne karnawałowe torty: