Paluchy z oliwkami

Świetna, a przy tym zabawna przekąska karnawałowa. Może też być przegryzką na imprezie z daniami finger food, babskim wieczorze, czy też na meczu jako dodatek do piwa (ale to nie dla mnie i mecz, i piwo).

Przepis z „Kuchni Broni”.

paluchy z oliwkami_danie finger food_danie karnawałowe_domowe przegryzki

W tle zdjęcia sałatka z ciecierzycą.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • ok. 300 g oliwek zielonych nadziewanych papryką osączonych z zalewy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 

Wykonanie:

Ciasto lekko rozwałkować (jeśli jest mrożone, wcześniej rozmrozić). Pociąć na paski szerokości oliwki i długości ok. 15 – 18 cm. Między dwoma paskami ciasta ułożyć 6 oliwek. Brzeg zacisnąć i paski ciasta owinąć wokół oliwek (na przemian jeden i drugi pasek ciasta). Koniec zacisnąć.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w nagrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.

Znajdź mnie na fb.

paluchy z oliwkami_danie finger food_danie karnawałowe_domowe przegryzki

Na drugim planie paluchy z serem i papryką.

Inne przegryzki karnawałowe:

roladki z cukinii_cukinia z serkiem i pomidorami_przystawki_przekąski_karnawał  kulki serowe_finger food_słone przekąski_dania na babski wieczór_dania karnawałowe  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado 

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *