Świetna, a przy tym zabawna przekąska karnawałowa. Może też być przegryzką na imprezie z daniami finger food, babskim wieczorze, czy też na meczu jako dodatek do piwa (ale to nie dla mnie i mecz, i piwo).
Przepis z “Kuchni Broni”.
W tle zdjęcia sałatka z ciecierzycą.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- ok. 300 g oliwek zielonych nadziewanych papryką osączonych z zalewy
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Wykonanie:
Ciasto lekko rozwałkować (jeśli jest mrożone, wcześniej rozmrozić). Pociąć na paski szerokości oliwki i długości ok. 15 – 18 cm. Między dwoma paskami ciasta ułożyć 6 oliwek. Brzeg zacisnąć i paski ciasta owinąć wokół oliwek (na przemian jeden i drugi pasek ciasta). Koniec zacisnąć.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piec w nagrzanym do 220 °C piekarniku na złoto.
Znajdź mnie na fb.
Na drugim planie paluchy z serem i papryką.
Inne przegryzki karnawałowe: