Rolada z szynką i serem

Kolejna moja propozycja na przyjęcie karnawałowe – rolada nadziewana szynką i żółtym serem. Można podać ją z barszczem, sokiem pomidorowym, białym winem. Można urozmaicić, dodają do ciasta posiekaną natkę lub szczypiorek.

Przepis na podstawie „Poradnika Domowego”.

rolada z szynką i serem_ciasta wytrawne_dania na karnawał

Składniki ciasta:

  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki maki
  • sól (dodałam pół łyżeczki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki farszu i dekoracji:

  • 20 dag szynki
  • 20 dag żółtego sera (o zdecydowanym smaku)
  • natka
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1łyżeczka chrzanu (lub więcej do smaku)
  • papryka, liście sałaty, inne ozdoby

Wykonanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Całość połączyć i ew. doprawić solą i pieprzem.

Foremkę o rozmiarach 24 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180 °C.

Żółtka roztrzepać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Do białek dodać stopniowo, delikatnie mieszając, żółtka z mąką. Przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok. 20 minut.

Gorące ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, położyć nadzienie i od razu (gorące) zwinąć. Owinąć w folię (dzięki temu będzie trzymało formę) i zostawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić dodać chrzan, ew. osolić. Paprykę pokroić na cząstki. Wystudzoną roladę przełożyć na talerz i udekorować śmietaną, papryką listkami sałaty (lub inaczej).

Znajdź mnie na fb.

Inne przekąski karnawałowe:

pełnoziarniste muffiny jak pizza_muffiny wytrawne_muffiny z ziołami_muffiny na słono  faszerowana cykoria_przekąski_danie na karnawał_danie na babski wieczór  domowe krakersy z pastą awokado_wytrawne wypieki_dip z awokado  rolada szpinakowa z szynką_przekąski_wytrawne ciasta

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *