Zimowe danie, jedno z naszych ulubionych. Kluski ziemniaczane (zwane szarymi) z esencjonalnym sosem z suszonych grzybów. Smaczne, proste, sycące danie na pożegnanie zimy.
Kluski ziemniaczane:
- 1 kg obranych ziemniaków
- mąka pszenna
- sól
Sos:
- 5 dag suszonych grzybów
- 1-2 łyżki mąki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- sól, pieprz
- natka do posypania
Wykonanie:
Grzyby zalać wodą i zostawić na 3-4 godziny. Ugotować do miękkości. Mąkę rozmieszać zimną wodą. Powoli dodać do niej po odrobinie wywaru grzybowego, potem całość, mieszając, dodać do grzybów. Oprószyć pieprzem, osolić. Dodać śmietanę. Posypać natką.
Ziemniaki zetrzeć (malakserem lub na tarce o drobnych oczkach). Odcisnąć nadmiar wody. Poczekać aż woda odstoi się, zlać, a pozostały na dnie osad mąki ziemniaczanej przełożyć do ziemniaków. Dosypać mąki, tyle by powstało gęste ciasto (ilość mąki zależy od ziemniaków i mąki). Zrobić próbę – wrzucić odrobinę ciasta na osolony wrzątek, jeśli klusek rozpadnie się, dodać jeszcze mąki, jeśli nie przełożyć ciasto na deskę . Za pomocą łyżki wrzucać małe porcje ciasta z deski do wrzątku. Kilka minut gotować, odcedzić.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z kluskami: