Jakiś czas temu piekłam kołaczyki z serem. Świetne, pulchne bułeczki na śniadanie, podwieczorek, na piknik. Dziś pora na bułeczki z dżemem, a ściślej z dżemem pigwowym – ostatnio moim ulubionym. Pigwa, to bardzo wdzięczny owoc – kwaśny (ogrom witaminy C), niezwykle aromatyczny, z dużą zawartością pektyn, nadaje się zarówno do słodkich, jaki i słonych dań. Dżem przygotowuje się bardzo szybko i wbrew pozorom bardzo łatwo. W tym roku pigwowiec ma mnóstwo kwiatów, znów będę mogła przygotować zapas dżemów. Szkoda tylko, że pigwa jest wciąż niedoceniana.
Przepis z “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- ok. 1/4 l mleka
- 2 żółtka
- 6 dag cukru
- 5 dag masła
- skórka otarta z cytryny
- cukier waniliowy
- szczypta soli
Nadzienie:
- słoiczek dżemu, czy raczej twardej marmolady (u mnie z pigwy)
Ponadto:
- żółtko rozmącone z 2-3 łyżkami mleka
- ew. cukier puder do oprószenia bułek
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać letnie mleko i tyle mąki, by całość miało gęstość gęstej śmietany. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do wyrośniętego rozczynu dodać, dodać żółtka, pozostałe letnie mleko, sól i mąkę. Wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ręki i naczynia, wlać stopione, letnie masło, dodać skórkę cytrynową. Dokładnie wyrobić i zostawić przykryte w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość dwukrotnie, rozwałkować na grubość 2 – 2,5 cm. Wykrawać szklanką kółka, układać, zachowując odstępy, na przygotowanej do pieczenia blasze, zostawić w ciepłym miejscu przykryte do ponownego wyrośnięcia. W wyrośniętych bułeczkach zrobić na środku wgłębienie (kulką z ciasta). Do zagłębienia wkładać dżem.
Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika (temp. 190 – 200 °C) i piec na złoty kolor ok. 20 – 25 minut.
Przestudzone bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Porcja na 25 – 30 bułek.
Znajdź mnie na fb.
Bułeczki dodaję do akcji “Czas na piknik”.
Inne słodkie przekąski na piknik: