Danie idealne na upalne lato. Nie wymaga długiego “sterczenia” w kuchni, można je przygotować na świeżym powietrzu, no i ten orzeźwiający smak!
Do szaszłyków zrobiłam warzywa z rozmarynem i pikantną oliwą zapieczone w piekarniku i sos tzatziki. Do picia była kwaśno-gorzka lemoniada. Cudowny letni zestaw.
Przepis na szaszłyki z “Przyjaciółki” (odrobinę zmieniony).
Składniki:
- 50 dag mięsa z piersi indyka pokrojone w długie płaty
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 – 2łyżki pikantnej oliwy (lub zwykłej)
- sól, pieprz
Dodatki:
- ziemniaki
- marchew
- kalarepka
- rozmaryn
- pikantna oliwa
Sos:
- 250 ml jogurtu greckiego
- ogórek
- koperek
- sól, pieprz, ząbek – dwa czosnku
Wykonanie:
Filet pokroić w grubą kostkę lub cienkie długie paski. Osolić, oprószyć pieprzem. Sok pomarańczowy wymieszać z imbirem i oliwą. Marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie obgotować warzywa i ziemniaki. Przygotować sos. Ogórek zetrzeć na tarce, osolić, a gdy puści sok, odlać wodę. Dodać jogurt, posiekany koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek – wymieszać. Sos doprawić solą i pieprzem.
Mięso nadziać na patyki do szaszłyków. Piec ok, 10 minut od czasu do czasu obracając.
Warzywa pokroić na części posmarować oliwą, posypać rozmarynem i zapiec. W moim piekarniku grillowanie zajmuje ok. 10 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania z indyka: