Zamiast kanapek polecam na piknik pulchne, lekko czosnkowe bułeczki nadziane szparagiem, szynką i serami. Do nich biały sok pomidorowy i rzodkiewki, a na deser ciasteczka cytrynowe Sansy Stark lub placek rabarbarowy. Co jeszcze? Na pikniku przyda się dobra pogoda i dobry humor :).
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy czosnkowej (dodałam zwykłej + łyżeczkę czosnku suszonego staropolskiego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli (ew. więcej)
- 7 g drożdży instant
- 20 zielonych szparagów
- 10 plastrów szynki surowej suszonej (parmeńska lub inna)
- 250 g mozzarelli
- 150 g twardego sera (parmezan lub inny)
- tymianek (pominęłam)
- jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z drożdżami, dodać letnie mleko i letnią wodę, jajko, sól, oliwę (oliwa i jajko – nie z lodówki!). Wymieszać i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne (wyrabiałam robotem ok. 10-12 minut). Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny).
Twardy ser zetrzeć na tarce. Mozzarellę pokroić w cienkie plasterki. Szparagi obgotować (2 minuty – tylko!) i ostudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Na każdym kawałku położyć plaster szynki i przeciąć na pół. Mamy teraz 20części. Na każdej położyć po przekątnej po szparagu, starty ser i po 1-2 plasterki mozzarelli. Bułki zawinąć i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C ok. 20-25 minut.
Znajdź mnie na fb.
W butelce biały sok pomidorowy.
Inne bułki na piknik:
1 thoughts on “Bułki ze szparagami na piknik”