Kruche, lekko miodowe ciasteczka z karmelizowanym słonecznikiem. Doskonała przegryzka na piknik, do poobiedniej kawy, na podwieczorek, w podróży.
Składniki ciasta:
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 300 g mąki
Wierzch ciastek:
- 40 g cukru
- 40 g miodu
- 40 g śmietany 30 %
- 30 g masła
- 150 g łuskanego słonecznika
Wykonanie:
Z mąkę posiekać z masłem na proszek. Dodać puder, jajko i szybko zagnieść ciasto. Ewentualnie wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu powstania większych grudek. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotować masę słonecznikową. Miód, śmietanę, cukier i masło zagotować. Od momentu wrzenia gotować jeszcze 1-2 minuty. Zestawić z ognia i dodać słonecznik.
Schłodzone ciasto wałkować partiami na grubość 4 mm. Wykrawać ciastka. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 8-10 minut. Na każde ciastko kłaść masę słonecznikową i wstawić jeszcze raz do piekarnika na 8-10 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne drobne wypieki: