Błyskawiczne ciasto śmietankowe z rabarbarem

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem_śmietankowiec_wiosenne

Delikatne, śmietankowe, pulchne ciasto z kwaśnym rabarbarem. Rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi owocami, a zimą bakaliami. Jego przygotowanie zajmuje ok. 15 minut, czyli z powodzeniem może być awaryjnym ciastem dla niezapowiedzianych gości.

Z „Biblioteczki Poradnika Domowego”.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka śmietany (kwaśnej, 18 %)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru + odrobina do posypania rabarbaru
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • rabarbar lub inne owoce sezonowe
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Przygotować foremkę o wymiarach 20 x 35 cm. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, posypać odrobiną cukru, by puścił sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na pulchną masę. Ubijając dodać śmietanę, olej, esencję. Zwolnić obroty miksera i partiami wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć na blaszkę. Na wierzchu ułożyć rabarbar.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 35 minut.

Znajdź mnie na fb.

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem_śmietankowiec_wiosenne

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem_śmietankowiec_wiosenne





Inne ciasta z rabarbarem:

Ciasto rabarbarowe na piknik_przepisy na piknik_ciasta z owocami  kruche ciasto z porzeczkami i rabarbarem_ciasto z owocami  drożdżówka czekoladowa z rabarbarem_ciasto drożdżowe_ciasto czekoladowe_ciasto z rabarbarem  Ciasto ucierane z rabarbarem_ciasto z owocami_przepisy na piknik

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *