Delikatne, śmietankowe, pulchne ciasto z kwaśnym rabarbarem. Rabarbar można zastąpić innymi sezonowymi owocami, a zimą bakaliami. Jego przygotowanie zajmuje ok. 15 minut, czyli z powodzeniem może być awaryjnym ciastem dla niezapowiedzianych gości.
Z “Biblioteczki Poradnika Domowego”.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szklanka śmietany (kwaśnej, 18 %)
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru + odrobina do posypania rabarbaru
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- rabarbar lub inne owoce sezonowe
- cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Przygotować foremkę o wymiarach 20 x 35 cm. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, posypać odrobiną cukru, by puścił sok. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić na pulchną masę. Ubijając dodać śmietanę, olej, esencję. Zwolnić obroty miksera i partiami wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto przełożyć na blaszkę. Na wierzchu ułożyć rabarbar.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 35 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z rabarbarem: