Zdrowe drugie śniadanie dla ucznia to wyzwanie. Musi być pożywne, atrakcyjne i smaczne. Moje murzynki z kaszą jaglaną i borówkami spełniają te kryteria. Ta wersja tradycyjnego murzynka wzbogacona o kaszę jaglaną, na bazie mąki orkiszowej i cukru nierafinowanego, świetnie zastąpi kupionego batonika czy wafelka. Oprócz tego miniaturowa forma (najlepiej w kolorowym opakowaniu) znakomicie sprawdza się jako drugie śniadanie do szkoły.
Z blogu “Dorota smakuje”.
Składniki (na 10-12 babeczek):
- 3/4 szklanki maki pszennej (najlepiej orkiszowej)
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego (nierafinowanego), jeśli zwykły mniej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 małe lub 1 duże jajko
- 1/2 łyżki octu
- 2 łyżki wody lub mleka
- 1 filiżanka borówek lub innych owoców
- ew. puder do oprószenia babeczek
Wykonanie:
Przygotować foremki do muffinek (wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem i posypać tartą bułką).
Borówki umyć, osuszyć, oprószyć mąką (nie opadną na dno).
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać.
Żółtka oddzielić od białek i lekko roztrzepać.
Białka ubić na sztywno. Ubijając, dodać powoli cukier. Miksować do uzyskania lśniącej, sztywnej i gładkiej piany. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka.
Wyłączyć mikser, dodać mąkę z proszkiem i kakao, ocet, wodę, ekstrakt migdałowy i kaszę. Całość delikatnie wymieszać.
Przełożyć do foremek, posypać borówkami.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok. 25-30 minut (do suchego patyczka).
Upieczone studzić na kratce.
Znajdź mnie na fb.
Inne przekąski na drugie śniadanie dla ucznia: