Torty bezowe stają się powoli moją specjalnością. Świadczy o tym chociażby fakt, że na blogu jest ich już 10! Dzisiejszy – jedenasty, oprócz blatów bezowych, składa się z blatu czekoladowo-migdałowego. Przełożony jest krem pomarańczowym na bazie kremówki i mascarpone oraz truskawkami. Smak tortu “podkręca” dodatek likieru pomarańczowego. Wersja dla dzieci – z sokiem pomarańczowym – jest niestety gorsza.
Składnik blatów bezowych (dwa blaty):
- 3/4 szklanki białek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka soku cytrynowego
- szczypta soli
Składniki blatu czekoladowego:
- 80 g czekolady gorzkiej
- 100 g mielonych migdałów
- 80 g mąki (w wersji bezglutenowej 80 g mielonych orzechów)
- 20 g kakao
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 100 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu:
- 50 dag śmietany kremówki (u mnie Łowicz) dobrze schłodzonej
- 50 dag mascarpone (schłodzone)
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- cukier puder do smaku
Dodatki:
- 50 dag truskawek
- kieliszek likieru pomarańczowego
- listki melisy
Wykonanie – blaty bezowe:
Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 24 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać powoli cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną (po łyżce). Po każdej partii cukru dokładnie miksując. Całość ubijać do momentu aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Dodać sok, wymieszać i przełożyć na dwa przygotowane okręgi. Suszyć w 100 °C przez 3 godziny lub dłużej (do momentu aż bezy będą kruche i chrupiące). Pozostawić w otwartym piekarniku do wystudzenia. Zwykle suszenie rozkładam na dwa dni. Najpierw włączam piekarnik na 2 godziny, zostawiam blaty w uchylonym piekarniku na noc i następnego dnia dosuszam.
Wykonanie blat czekoladowy:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Mąkę (lub orzechy), proszek do pieczenia, kakao, migdały – wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem na puch (do momentu aż masa będzie puszysta i biała). Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, dalej mieszankę mączną i rozpuszczoną czekoladę. Przełożyć do foremki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C ok 30 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubić na gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone, skórkę i cukier puder.
Składanie tortu:
Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki (część odłożyć do ozdobienia tortu).
Z blatu czekoladowego skroić wierzchnią, przypieczoną warstwę.
Na tortownicy położyć blat bezowy, połowę kremu i truskawek, dalej blat czekoladowy. Ciasto czekoladowe skropić likierem pomarańczowy, przykryć pozostałym kremem i truskawkami. Na wierzchu położyć ostatni blat bezowy. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Tuż przed podaniem boki i wierzch ozdobić truskawkami, melisą oraz okruszkami ciasta.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne torty bezowe: